Προς επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού στους άνω των 50 η κυβέρνηση

Νέες ανακοινώσεις εντός των ημερών από την κυβέρνηση εν μέσω της κριτικής για το επισφαλές άνοιγμα των σχολείων με «ευαγγέλιο» τα αμφιλεγόμενα σελφ τεστ, τη μη συνταγογράφηση μοριακών και ράπιντ τεστ, τη μείωση της περιόδου καραντίνας στις πέντε μέρες και ευρύτερα τη μη ενίσχυση του γονατισμένου ΕΣΥ από την αρχή της πανδημίας.

Στη σκιά της εκτόξευσης των κρουσμάτων και της κυριαρχίας της μετάλλαξης «Όμικρον», η κυβέρνηση επιμένει σε τιμωρητικές λογικές αφού απέτυχε να πείσει εδώ και ένα σχεδόν χρόνο για την ανάγκη εμβολιασμού και επιχείρησε να μεταθέσει την ευθύνη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, εξετάζεται η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους πολίτες από 50 ετών. «Η απόφαση να μπουν ηλικιακά κριτήρια απέδωσε και ενδεχομένως αν χρειαστεί να χαμηλώσουν κι άλλο τα ηλικιακά όρια. Αυτό θα γίνει μέσα στις επόμενες μέρες. Όχι σε επαγγελματικές κατηγορίες, αλλά σε ηλικιακές» είπε.

Σχετικά με την προθεσμία για εμβολιασμό των άνω των 60, ο ίδιος επέμεινε μιλώντας στον ΣΚΑΪ για το πρόστιμο των 100 ευρώ κάθε μήνα για τους ανεμβολίαστους, που όπως σημείωσε θα εφαρμοστεί κανονικά μετά την 16η Ιανουαρίου.

Αναφερόμενος στο «επιχείρημα» της κυβέρνησης ότι η επιστροφή στα θρανία τη Δευτέρα θα βοηθήσει στην επιτήρηση της διασποράς του κορονοϊού, λόγω του αυξημένου τέστιγνκ, είπε πως η ανάγκη ελέγχων θα πολλαπλασιαστεί.

Μάλιστα, σε ό,τι αφορά την κριτική για την απόφαση να μην αλλάξει το πρωτόκολλο για το κλείσιμο των τμημάτων, ισχυρίστηκε ότι «αν το ποσοστό μειωθεί από το 50%+1 στο 30%+1 ή και χαμηλότερα μαθηματικά οδηγεί στο κλείσιμο των σχολείων».

Και προανήγγειλε τη διεύρυνση των σημείων ελέγχων για τη διενέργεια PCR και rapid test υποστηρίζοντας πως ήδη… από την «προηγούμενη εβδομάδα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μπορέσουμε να είμαστε έτοιμοι για διεύρυνση των σημείων γιατί το επόμενο διάστημα με τον αριθμό των κρουσμάτων που είναι σε έξαρση, θα χρειαστεί να αποσυμφορήσουμε αυτές τις ουρές.

«Γιατί στις ουρές μπορεί να είναι πολίτες που έχουν και συμπτώματα και δε θέλουμε να γίνουν αιτία διασποράς. Υπάρχει μια προσπάθεια να διευρυνθούν τα σημεία αυτά είτε μέσω του ΕΟΔΥ είτε με άλλους τρόπους και μέσα στις επόμενες 1-2 μέρες θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις» δήλωσε.

Τέλος, παρά τις αντίθετες εκτιμήσεις ειδικών, προέβλεψε πως «αν υπάρξει καθολική επικράτηση της Όμικρον, θα αντέξει και το σύστημα υγείας. Πρέπει όμως να λειτουργήσουμε γρήγορα ώστε να μη δώσουμε χώρο σε άλλες μεταλλάξεις που μπορεί να είναι πιο επικίνδυνες».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί